Suomen ainoa CFO-talo haluaa uudistaa talousjohtamisen kulttuurin

Parempi talousjohtajuus PK-yrityksissä mahdollistaa kannattavamman ja kestävämmän liiketoiminnan sekä poistaa kasvun esteitä, uskotaan vastaperustetussa CFO-talo Finalyssa. “Talousjohtamisen kulttuuri on jämähtänyt menneeseen ja vaatii uudistamista sekä talousjohtamisen kulttuurin näkyväksi tekemistä”, näkee perustajaosakas Anne Kuutio.

”Talousjohtajana haluan, että yritykset oppivat rakastamaan taloutta.” Finaly Oy:n perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Anne Kuutio. Kuva: Sam Jämsén.

Yrittäjät luovat työtä ja hyvinvointia laajemmin yhteiskuntaan. Talouden aito johtaminen ja talousjohtamisen kulttuurin vahvempi mukana olo liiketoiminnan päätöksissä auttaisi keskittymään niihin juurisyihin, jotka ovat kannattavan tekemisen taustalla ja poistaisi kasvun esteitä läpinäkyvästi.

“Paljon turvallisempaa on jäädä nykytilaan tai tehdä näennäisesti lyhytaikaisia ratkaisuja juustohöylällä leikaten miettimättä aidosti yritykselle pitkäaikaisia kannattavuus- ja kasvuskenaarioita. Kriisit, joita nyt olemme kohdanneet toinen toisensa perään, tuovat mukanaan lisää kuormittavia tekijöitä, jotka eivät ole yrityksen ydintoimintoja. Tässä talousjohtajan näkyvämpi rooli yrityksissä perustella asioista numeroiden valossa sekä rohkeampi ja avoimempi talousjohtamisen kulttuuri voi toimia erinomaisena mahdollistajana”, Kuutio näkee.

Kuutiolla on yli kahden vuosikymmenen kokemus monipuolisesta talousjohtamisesta. Hän toimi aiemmin työurallaan PwC:n CFO-palveluiden liiketoimintajohtajana ja Nooa Säästöpankki Oy:n perustajana.

Tarve tukea yrityksiä talouden näkökulmasta tehokkaasti ja kannattavasti

Kuution mukaan se, että suomalaisilla yrityksillä on käytössään ammattitaitoista talousjohtajuutta, luo pitkäjänteistä hyvinvointia yhteiskuntaan. Taloushallinnon prosessit ovat automatisoituneet, mutta yhä liian moni yritys ei hyödynnä riittävästi talouden dataa päätöksentekonsa tukena. Talousjohtajaa tarvitaan kipeästi yrityksissä, ei välttämättä kokoaikaisesti, ja tällaisia osaavia, monet kriisit jo nähneitä tekijöitä on yhä vaikeampi löytää.

“Tähtään siihen, että yhä useampi yritys oivaltaa, miten paljon lisäarvoa yritykset voivat saada paremmalla talousjohtajuudella ja talousjohtamisen kulttuurin kehittämisellä”, Anne Kuutio kiteyttää, ja jatkaa, että: “Talous ei ole luotaantyöntävää eikä vaikeaa vaan auttaa yrityksiä toimimaan kannattavammin sekä pitkäjänteisemmin. Näen, että talousjohtajan tulee omalla esimerkillään olla poistamassa näitä sisäisiä kasvun esteitä yrityksissä.”

Kuutio korostaa, että vaikeista asioista on pystyttävä puhumaan ja tuotava talousjohtamisen kulttuuri osaksi jokaisen yrityksen arkea. Se, että yritys panostaa talouskulttuuriin on vahva viesti henkilöstölle ja asiakkaille toiminnan jatkuvuudesta.

Talousjohtamisen perusasiat kuntoon ja positiiviset vaihtoehdot esiin

Taloutta ei pidä nähdä tukifunktiona vaan osana liiketoiminnan johtamista, joka nimenomaan auttaa ja helpottaa keskittymään liiketoimintaan. Talousjohtajan tulee tuoda selkokielisesti ymmärrys liiketoiminnan tilasta ja tuoda esiin niitä vaihtoehtoja, minkä päälle kannattavuutta rakennetaan kestävästi. Tämän jälkeen kasvun rakentaminen on helpompaa, merkittävistä investoinneista puhumattakaan. Ajantasainen ja automatisoitu raportointi tukee tätä, ja se puuttuu yhä edelleen monilta yrityksiltä.

“Minulle on tärkeää tuoda omalla esimerkilläni näkyväksi talousjohtajan työtä ja kulttuurimuutosta, joka vauhdittaa suomalaisia yrityksiä menestymään”, toteaa Anne Kuutio, Finaly Oy:n perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja. Menestymisen avaimet kumpuavat yritysten perustekemisen kannattavuudesta, mistä syntyy hyvän kierre, jota tässä ajassa tarvitaan, Kuutio lopettaa.

Lisätietoa:
Anne Kuutio 
Finaly Oy, hallituksen puheenjohtaja, co-founder 
045 7834 1580 
anne@finaly.fi

Lue myös