Tutustu meihin finalylaisiin – vuorossa Anne

Anne Kuutio, talousjohtaja, perustajaosakas

Mitä talousjohtaminen sinulle tarkoittaa?

Talousjohtaminen tarkoittaa konkreettista auttamista ja aikaansaamista, fiksusti sekä ketterästi. Talousjohtaminen on minulle kykyä yhdistää numerot ja ihmiset saavuttaaksemme parempia tuloksia. Se on strategista suunnittelua ja päätöksentekoa, joka perustuu vahvaan analyyttiseen ajatteluun ja kykyyn nähdä kokonaisuus. Myös yksityiskohdat huomioidaan ja organisoidaan – niitä johdetaan kustannustehokkaasti.

Talousjohtaminen tarkoittaa, että yritys tietää, missä mennään ja mihin ollaan menossa, ja se tieto on jaettu kaikille  (=talousjohtamisen kulttuuri). Talous on hauskaa ja kaukana kuivasta, nuivasta ja tylsästä tekemisestä. 

”Kun osaat numerot, pystyt mihin vaan!”

Millainen talousjohtaja olet/miten kuvailisit itseäsi talousjohtajana?

Kuvailisin itseäni innovatiiviseksi ja tulokselliseksi talousjohtajaksi, joka ei pelkää ottaa haasteita vastaan ja haastaa vallitsevia käytäntöjä. Olen intohimoinen ongelmanratkaisija ja tulen parhaiten toimeen tilanteissa, joissa voin yhdistää analyyttiset taitoni ja johtajuuteni.

Olen riittävän luova talousjohtaja, sillä sellainen hyvä talousjohtaja on. Lisäksi olen luotettava ja minulta on helppo kysyä neuvoja ja apua.

Kerro jotain yllättävää (fakta) talousjohtajuudesta

Talousjohtaminen on vielä ihan lapsenkengissä monessa yrityksessä eikä sen merkitystä ole ymmärretty riittävän hyvin. Mietitään myös aivan liikaa ”titteleitä” ja mielikuvia sekä roolia titteleiden takana. Talousjohtaja mielletään suurten linjojen piirtäjäksi, jolta kysytään lupaa ja joka otetaan mukaan pakon edessä tekemään se budjetti, ja jonka työpöytää täytetään IT:llä ja HR:llä.

Tämän päivän talousjohtaja on henkilö, jonka liiketoiminta janoaa mukaansa tekemiseen ja joka loistaa palveluroolissaan (kutsutaanpa häntä sitten business controlleriksi tai talousjohtajaksi).

Miten edistät talousjohtamisen kulttuuria?

Omalla esimerkilläni ja inspiroiden muita. Haluan toimia sellaisen talousjohtamisen sanansaattajana, joka tuo hyötyä ja merkityksellisyyttä kaikkien työhön. Avoin talousjohtamisen kulttuuri on työtyytyväisyyden lähtökohta, mikä heijastuu asiakkaisiin saakka. Talousjohtamisen kulttuuria voi kuvailla myös kehittäväksi ja eteenpäin meneväksi – etsitään ratkaisuja sekä uusia toimintamalleja yhteistyössä. 

Finaly on perustettu murtamaan talousjohtamisen kulttuuria ja tuomaan sekä luomaan uutta. Kirjoitan ja olen esillä eri kanavissa, jotta talousjohtamisen kulttuurin ydin tuodaan esiin. Se on sitkeää ja pitkäjänteistä työtä.

Mikä on yleisin harhaluulo talousjohtamisesta?

Tyhmää, tylsää ja kallista kirjanpitoa!

Yleisin harhaluulo talousjohtamisesta saattaa olla se, että se rajoittuu pelkästään numeroiden pyörittelyyn ja kirjanpitoon. Todellisuudessa talousjohtaminen on merkittävä voimavara yrityksen strategisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Faktoilla haastetaan päätöksentekoa ja ohjataan toimintaa perustellusti.

Harmaata ja ankeaa, luotaantyöntävää ja vaikeaa!

Kun hommat on hoidettu oikein, hyvin ja tehokkaasti, jää aikaa ihmiselle sekä liiketoiminnan kehittämiseen. Tämän toivon yhä useamman ymmärtävän.

Mikä on parasta talousjohtamisessa?

Ihmiset ja yhteistyö eli yhteistyökumppanit (asiakkaat sekä tiimiläiset) ja heidän oivalluttamisensa. Tunne siis siitä, että pystyi olemaan hyödyksi sekä auttamaan ja teki tarpeellista työtä, jossa löydettiin jotain uutta tai kehitettävää.

Parasta talousjohtamisessa on lisäksi se, että pystyn vaikuttamaan suoraan yrityksen menestykseen ja kasvuun. On palkitsevaa nähdä omien päätösten ja strategisten valintojen konkreettiset vaikutukset yrityksen tulokseen ja kehitykseen.

Mitä olet saavuttanut talousjohtajana (numeroin)?

  • 0 eli uudesta alusta on ponnistettu lukuisia kertoja
  • 1 perustettu pankki
  • 2, 200 tai 2200 € tai k€ kustannussäästöjä (numerot ovat numeroita, ja ellei niille ole vertailupohjaa ja tarinaa, saavutuskin jää herkästi pimentoon)
  • 3 sijoitusrundia eli sijoituskierrosta
  • 5/5 tiimityön tyytyväisyys 
  • 6 M&A vetovastuussa tai mukana eri yritysjärjestelyissä:”It is cheaper to buy a business than to build a business.”
  • 10 – kasvatimme kannattavien asiakkaiden määrää 10 % vuositasolla, mikä vahvisti minua muutosjohtajana

Talous on luottamusta ja herää henkiin keskustellen; sen vuoksi tähänkin liittyy ripaus mystiikkaa.

Minkä oivalluksen olet saanut viimeksi?

Rohkeus on päätös, ja sen mitä jättää tekemättä, eli toteuttamatta, on ei:n sanomista eli päätös sekin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajan ”ongelmaa” ei sinänsä viishenkisessä, harrastavassa koiraperheessä ole. Aina löytyy tekemistä jos toista. Sen vuoksi omalla vapaa-ajallani en mieluusti tee yhtään mitään vaan tuijotan hiljaisuudessa tyhjyyteen tai liikun ulkona. Tykkään toki olla liikkeessä monipuolisesti, kaupungilla päämäärättömästi luuhailu on parhautta. Tähän kun lisätään kirppareilla kiertely, nautinnolliset rupattelut eli puhuminen perheen ja ystävien kanssa niin ideaalit vapaa-ajanviettotavat alkavat olla jo koottuna.

Kerro jotain, mikä ei näy CV:ssäsi

Tällä hetkellä siellä ei lue vielä sitä, että olen luotettava kuuntelija – talousjohtaja, jonka olet aina halunnut. Voisin myös korostaa vaikuttavaa ja vakuuttavaa viestintätyyliäni enemmän CV:ssäni.

CV:stäni puuttuu esimerkiksi monia työtehtäviä, joita olen tehnyt ennen ns. varsinaista työuraani (myyjänä vaatekaupassa, mansikkamaan rikkaruohojen kitkijänä, lasten harrastuskuskaajana) samoin sieltä puuttuu harrastuskokeiluja baletista tanhuun, italian kieli- ja kulttuuriopintoja sekä taidemaalaus- ja laulukursseja, muutamia ”puutteita” mainitakseni. Puuttuu myös sellaista pientä, jota on kokeiltu ja testattu, ja joka on syystä tai toisesta jäänyt kesken erityisesti harrastusrintamalla. Ja nämä puutteet taidan sinne jättääkin!

Lue myös