Tutustu meihin finalylaisiin – vuorossa Sampsa

Sampsa Rönkkönen, KTM, CFO-konsultti, Finalyn perustajaosakas

Mitä talousjohtaminen juuri sinulle tarkoittaa?

Minulle talousjohtaminen tarkoittaa sitä, että tiedetään minne ollaan menossa. Ihmisten ja ylipäätään koko organisaation pitää ymmärtää miten heidän toimet ja tekemiset vaikuttavat koko yrityksen liiketoimintaan. Erityisesti vastuuhenkilöiden pitää ymmärtää syvällisesti omat lukunsa ja esimerkiksi oletukset ennusteiden taustalla.

Millainen talousjohtaja itse olet?

Olen aika jämpti ja positiivinen ja tykkään laittaa asiat jiriin ja automatisoida. Tämä luo tekemiseen tietynlaista tehokkuutta ja vapauttaa aikaa ihmisten kanssa yhdessä tekemiseen ja sparraamiseen.

Kerro joku kiinnostava fakta talousjohtamisesta

Talousjohtaminen on ennen kaikkea johtamista, eli se ei ole pelkästään näytön takana istumista vaan enemmissä määrin ihmisten kanssa työtä tekemistä. Data liittyy myös vahvasti johtamiseen, koska liiketoiminnasta saatavan datan määrä koko ajan kasvaa. Data kertoo monesti enemmän yrityksen tilasta kuin toimitusjohtaja. 

Mikä on yleisin harhaluulo talousjohtajuudesta?

Yleisintä on ehkä vaikea sanoa mutta pienempien yritysten kanssa kun keskustellaan talousjohtamisesta niin moni saattaa ensi alkuun sanoa että heillä on jo kirjanpitäjä. Talousjohtajat harvemmin tekevät kirjanpitoa, mutta perusteet pitää kyllä olla hallussa.

Mikä on mielestäsi parasta talousjohtajuudessa?

Se kun nähdään että asiat toimii ja saadaan yritykset ja ihmiset kukoistamaan.

Mitä olet saavuttanut talousjohtajana (numeroin)?

Yksi numero on 2, eli olen ollut tuplaamassa yrityksen kokoa. Kasvoimme orgaanisesti ja yritysostoin, minkä lisäksi terävöitimme strategiaa myymällä osia liiketoiminnoista pois. Lopulta meitä oli noin 1500 työntekijää ja olimme kansainvälistyneet Eurooppaan.

Toinen numero on vaikkapa 1. Saimme hetki sitten yhden miljoonan grantin asiakasyritykselle.

Minkä oivalluksen olet saanut viimeksi talousjohtajana?

Mikään ei korvaa hyvää johtamista.

Kerro jotain, mikä ei näy CV:ssäsi

Harrastukset taitaa näkyä CV:ssä, mutta meillä on kotona sellainen ihana musimusi kultainennoutaja Aulis-koira, joka CV:stä taitaa puuttua. 

Lue myös