Tutustu meihin finalylaisiin– vuorossa Juha

Juha Riippi, talousjohtaja, perustajaosakas

Juha Riippi, CFO-konsultti ja talousjohtaja, DI  

Juha on yksi Finalyn perustajaosakkaista ja hänellä on 20 vuoden kokemus talousjohtajuudesta – yrityskaupoista prosesseihin ja ihmisiin. Juhan erityisenä vahvuutena on liiketoimintalähtöinen tekeminen. Ennen omia yrityksiään Juha on toiminut niin taloushallinnon konsulttina kuin isoissa yrityksissä taloustehtävissä.   

Mitä talousjohtaminen sinulle tarkoittaa?

Talousjohtaminen minulle tarkoittaa kokonaisvaltaista strategista suunnittelua ja päätöksentekoa, jolla varmistetaan yrityksen taloudellinen menestys ja kestävä kasvu. Se sisältää budjetoinnin, ennustamisen, raportoinnin ja riskienhallinnan, jotka kaikki ovat olennaisia osia liiketoiminnan ohjauksessa ja kehittämisessä.  

Millainen talousjohtaja olet/miten kuvailisit itseäsi talousjohtajana?  

Kuvailisin itseäni käytännönläheiseksi ja korkealaatuista talousjohdon strategista kumppanuutta tarjoavaksi tekijäksi. Minulle on tärkeää olla liiketoiminnassa mukana, ymmärtää sen tarpeet ja haasteet sekä tuoda niihin ratkaisuja, jotka perustuvat vahvaan analyysiin ja pitkäaikaiseen strategiseen suunnitteluun. Yksi yllättävä asia talousjohtajuudessa on se, että se vaatii paljon enemmän kuin pelkästään numeroiden hallintaa.

Kerro jotain yllättävää (fakta) talousjohtajuudesta  

Yksi yllättävä asia talousjohtajuudessa on se, että se vaatii paljon enemmän kuin pelkästään numeroiden hallintaa. Menestyksekäs talousjohtaja tarvitsee vahvoja viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, kykyä tehdä nopeita päätöksiä epävarmoissa tilanteissa sekä kykyä nähdä numeroiden taakse ja ymmärtää niiden liiketoiminnalliset vaikutukset.  

Miten edistät talousjohtamisen kulttuuria?

Edistän talousjohtamisen kulttuuria tarjoamalla asiakasyrityksillemme käytännönläheistä ja korkealaatuista talousjohdon strategista kumppanuutta. Lisäksi pyrin jakamaan osaamistani ja kokemuksiani kollegoiden kanssa sekä rohkaisemaan avointa keskustelua ja uusien ideoiden esiin tuomista.  

Mikä on yleisin harhaluulo talousjohtamisesta?  

Yleisin harhaluulo talousjohtamisesta saattaa olla se, että se rajoittuu pelkästään numeroiden pyörittelyyn ja kirjanpitoon. Todellisuudessa talousjohtamiseen kuuluu paljon enemmän, kuten strategista suunnittelua, liiketoiminta-analyysiä, riskienhallintaa ja päätöksentekoa, jotka kaikki ovat olennaisia osia yrityksen menestyksen kannalta.  

Mikä on parasta talousjohtamisessa?

Parasta talousjohtamisessa on se, että pystyn vaikuttamaan suoraan yrityksen menestykseen ja kasvuun. On palkitsevaa nähdä omien päätösten ja strategisten valintojen konkreettiset vaikutukset yrityksen tulokseen ja kehitykseen.  

Mitä olet saavuttanut talousjohtajana (numeroin)?  

Olen ollut mukana monessa yrityksessä ja hyvän talousjohtamisen kulttuurin tuominen yrityksiin on auttanut liiketoiminnan kannattavan kasvun aikaansaamisessa. Yritysten omistajille tämä on näkynyt yritysten arvon kasvamisessa ja se on usein realisoitunut yrityskauppojen muodossa. 

Minkä oivalluksen olet saanut viimeksi?  

Viimeisin oivallukseni on ollut se, että yrityksen menestyksen kannalta on keskeistä ymmärtää syvällisesti asiakasprofiilit ja heidän tarpeensa sekä rakentaa liiketoimintastrategia näiden tarpeiden ympärille. Tämä auttaa meitä kohdentamaan erityisesti markkinointia ja myyntiä tuloksellisemmin ja tarjoamaan parempaa arvoa asiakkaillemme.  

Mitä teet vapaa-ajallasi?  

Vietän paljon aikaa lasten kanssa ja myös ystävieni seurassa. Tykkään urheilusta ja liikunnasta, erityisesti jalkapallo, kuntosaliharjoittelu, pyöräily ja laskettelu ovat lähellä sydäntä.  

 Vapaa-aikani kuluu myös elokuvien parissa. Nautin erilaisista elokuvista ja niiden tarjoamasta viihteestä ja mielenkiintoisista tarinoista. Elokuvailtojen aikana rentoudun ja annan mielen lepuuttaa arjen kiireiden keskellä.  

Kerro jotain, mikä ei näy CV:ssäsi.  

McDonald’sissa työskentelin kuusi vuotta erilaisissa tehtävissä, mikä tarjosi minulle mahdollisuuden oppia monipuolisesti ravintola-alasta ja asiakaspalvelusta. Tämä kokemus opetti minulle arvokkaita taitoja, kuten tiimityöskentelyä, asiakaspalvelun merkitystä ja kykyä toimia paineen alla.  

Opiskelin puoli vuotta Ranskassa taloustieteitä. Kansainvälisen opiskelukokemuksen kautta sain avartuneemman näkökulman talouteen ja liike-elämään. Ranskan reissu oli ikimuistoinen, mutta hetkellisesti taisin kyllästyä patonkiin, kun sitä tuli syötyä niin paljon.

Lue myös