Business Controller vai ulkoistettu talousjohtaja

Me Finalylla teemme töitä asiakasyrityksillemme ulkoistettuna talousjohtajina, jossa vastuullamme on ohjata liiketoiminnan kasvua yhdessä asiakasyrityksen toimitusjohtajan (sekä johdon ja hallituksen) kanssa. Talousjohtajat muokkaavat talouskulttuuria lisäksi esimerkillään sekä viestinnällään. He etsivät aina kauaskantoisempaa näkymää tunnistaakseen mahdollisuuksia ja mahdollisia uhkia sekä tuodakseen esiin suosituksiaan ja toimintasuunnitelmiaan tulevaisuutta varten.

Usein kuitenkin kuulee puhuttavan siitä, kannattaisiko yrityksen hankkia itselleen oma Business Controller vai ulkoistettu talousjohtaja. Molemmissa on luonnollisesti puolensa, ja tästä artikkelista löydät ajatuksiamme aiheesta. 

Jos sinua kiinnostaa ulkoistetun talousjohtajan palvelut, kannattaa tutustua aiemmin kirjoittamaamme artikkeliin täällä

Me Finalylla hoidamme Business Controller -tehtävät sekä talousjohtajuuden kokonaisuuden.

Mikä tai kuka on Business Controller? 

Business Controller on mukana yrityksen operatiivisen toiminnan pyörittämisessä, kuten esimerkiksi tilinpäätökseen vaikuttavissa asioissa sekä osto- ja myyntilaskuihin liittyvissä työtehtävissä. Verrattuna ulkoistettuun talousjohtajaan, CFO:lla on yleisesti laajempi ymmärrys rahoitusmaailmasta, ja enemmän taitoa keskittyä yrityksen taloussuunnitteluun, investointeihin ja pääomamarkkinoiden tehtäviin kuin päivittäisiin kirjanpitoon. Emme sano sitä, etteikö näillekin olisi tietyissä yrityksissä tarvetta, ja Business Controllerin palkkaaminen on kannattavaa esimerkiksi yrityksessä, jonka tapahtumamäärät ja volyymit ovat nousseet niin suuriksi, ettei enää pärjätä tilitoimiston avulla ja halutaan ohjata toimintaa myös sisäisesti konkreettisemmin taloushallinnossa. 

Millaiseen tarpeeseen Business Controller sopii? 

On luonnollisesti mahdotonta näin artikkelin muodossa mallintaa tilannetta, johon jokin tietty työrooli sopii paremmin kuin toinen. Business Controllerin palkkaaminen on järkevää esim. silloin, kun yrityksen ylimmällä johdolla (yleisimmin toimitusjohtaja) on sellaista asiantuntijuutta, ettei ulkoistetulle talousjohtajalle ole tarvetta. Yleensä toimitusjohtajalla on myös halua hoitaa talousjohtaminen asioita itse, jolloin tekemistä ja toimintaa tukeva Business Controller on järkevä vaihtoehto. Yleisesti Business Controllerin palkkaaminen on järkevää, kun halutaan keskittyä lähinnä asioiden varmistamiseen ja siihen, että asiat tehdään oikein – ei siis tarvita kumppania ja näkemystä talouteen ja itse liiketoimintaan.

Entä millaiseen tarpeeseen ulkoistettu talousjohtaja (CFO) sopii? 

Ulkoistettu talousjohtaja sopii yrityksen tarpeeseen silloin, kun halutaan laajempaa ymmärrystä koko rahoitusmaailmasta, taloussuunnittelusta, johtamisesta, investoinneista ja halutaan aidosti luoda yritykseen uudenlaista talousjohtamisen kulttuuria. Me Finalylla kysymme, halutaanko tehdä oikeita asioita vai asioita oikein? Ulkoistettu talousjohtaja on useimmiten oikea ratkaisu yrityksiin, jotka haluavat kasvaa ja kehittyä. Toisaalta ulkoinen asiantuntija tuo uusia mielipiteitä ja näkökantoja tekemiseen – yrityksen ylimmän johdon kannattaa miettiä kaiken kiireen keskellä, onko oikea tapa tehdä siten, miten on aina tehty. Meillä sanotaan toimistolla usein myös, että jos ei itse tee muutosta, niin joku muu saattaa tehdä muutoksen. 

Jos ulkoistetun talousjohtajan työtehtävät kiinnostaa, kannattaa tutustua meidän artikkeliin täällä. 

Yhteenveto – Business Controller vai ulkoistettu talousjohtaja? 

Tämänkään artikkelin jälkeen yllä olevaan kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Hedelmiä päivittäistavarakaupassa voidaan vertailla omenia ja banaaneja, mutta mitä jos otetaan vielä appelsiinit mukaan? Tämän vertauksen kautta haemme sitä, että yrityksen ylimmän johdon tulisi aina ensin miettiä sitä, miten talouden johtaminen on yrityksessä organisoitu? Esimerkiksi yrityksen kasvaessa tulisi pysähtyä pohtimaan rooleja – mistä yrityksen ylin johto on vastuussa, ja olisiko ulkoisesta talousjohtajasta hyötyä. Vai riittääkö operatiiviset asiat mallikkaasti hoitava Business Controller? 

Parhaimmillaan yhdistämme nämä roolit ja tekemisen sekä organisoimme toiminnan yrityksissä niin, että ulkoistettu talousjohtaja kattaa palveluna molemmat roolit.

Jos teidän yrityksessä pohditaan talousjohtamista, niin varaa ilmainen ja sitoumukseton keskusteluaika Annen kanssa! Saatte vähintään hyvää sparrausta ja kullanarvoisia vinkkejä yrityksen talouden kehittämiseksi. 

Lue myös