Toimitusjohtaja, ennustatko yrityksesi taloutta pankkitilin saldolla vai kassavirralla?

Yrityksen taloudenhallinta on kriittinen osa liiketoiminnan menestystä, ja siinä avainroolissa on kassavirran ymmärtäminen ja hallinta. Moni yrittäjä tai toimitusjohtaja saattaa seurata yrityksen taloutta pankkitilin saldon perusteella, mutta se voi antaa vain hetkellisen kuvan yrityksen todellisesta taloudellisesta tilanteesta. Pankkitilin saldo kertoo paljonko rahaa on käytettävissä juuri nyt, mutta kassavirta paljastaa, pystyykö yritys vastaamaan tuleviin maksuihin ja investointeihin. Tämä artikkeli syventyy siihen, miksi kassavirran seuraaminen on ratkaisevaa liiketoiminnan ennustamisessa ja taloudellisen vakauden säilyttämisessä.

Lisäksi muistutamme, että yksikään taloushallinnon järjestelmä ei anna vielä ajantasaista kuvaa yrityksesi kassavirrasta, ellei sinne ole syötetty kaikkea tietoa kaikista tapahtumista oikeaoppisesti. On siis tunnettava, mikä on yrityksesi kassavirta perin pohjin. Valmiita malleja ja esimerkkejä löytyy tähän lisäksi pilvin pimein: huomioithan, että sovellat itse kassavirtaa mallintaessasi oikeaoppisinta ja käytännönläheistä, juuri itsellesi sopivaa pohjaa – virheiltä välttäksesi.

Mitä kassavirta tarkoittaa?

Kassavirta kuvaa yrityksen rahavirtoja – toisin sanoen sitä, kuinka paljon rahaa yritys saa sisään (myynnit, lainat, sijoitukset) ja kuinka paljon rahaa lähtee ulos (kulut, palkat, lainanlyhennykset). Kassavirta voidaan jakaa kolmeen pääalueeseen:

  1. Operatiivinen kassavirta: Tämä kattaa yrityksen päivittäisen toiminnan tulot ja menot, kuten asiakkailta saadut maksut ja henkilöstön palkat.
  2. Investointien kassavirta: Tämä heijastaa rahavirtoja, jotka liittyvät investointeihin, kuten koneiden ja laitteiden hankintaan tai myyntiin.
  3. Rahoituksen kassavirta: Tähän kuuluvat kassavirrat, jotka liittyvät esimerkiksi lainojen nostamiseen tai takaisinmaksuun ja osingonmaksuihin.

Kaikkien näiden osa-alueiden yhdistäminen antaa tarkan kuvan siitä, kuinka yrityksen rahavirrat liikkuvat ja mikä on yrityksen todellinen maksuvalmius tulevaisuudessa. Toisin kuin pelkkä tilin saldo, kassavirta paljastaa liiketoiminnan rahatilanteen monesta eri näkökulmasta ja auttaa ennustamaan, onko yrityksellä riittävästi varoja hoitaa tulevia velvoitteitaan. Ja mikä tärkeintä, et saa epämukavia yllätyksiä.

Miksi kassavirta on tärkeämpää kuin pankkitilin saldo?

Vaikka pankkitilin saldo saattaa näyttää houkuttelevalta ja yksinkertaiselta tavalta tarkastella yrityksen taloudellista tilannetta, se ei kerro koko totuutta. Kassavirtaennusteiden laatiminen tarjoaa paljon syvällisemmän näkemyksen yrityksen elinvoimaisuudesta, ja siinä piilee myös avain taloudellisten riskien välttämiseen. Alla on muutamia syitä, miksi kassavirran seuraaminen on tärkeämpää kuin pelkkä tilin saldo:

1. Tilin saldo on hetkellistä

Yrityksen pankkitilin saldo näyttää vain sen hetkisen rahatilanteen. Esimerkiksi yrityksellä saattaa olla suuri tilisaldo heti asiakkaiden maksusuoritusten jälkeen, mutta jos muutaman päivän päästä erääntyvät laskut ja palkat ylittävät tilillä olevan saldon, yritys voi ajautua maksuvaikeuksiin. Kassavirta puolestaan ottaa huomioon tulevat tulot ja menot, jolloin yritys voi varautua tuleviin velvoitteisiin ajoissa.

2. Kassavirtaennuste ennakoi tulevaisuutta

Kassavirtaennusteiden avulla yritys voi arvioida tulevia taloudellisia tarpeita. kassavirtalaskelma on erinomainen työkalu maksuvalmiuden arviointiin ja hallintaan. Se paljastaa, riittävätkö yrityksen rahat tuleviin menoihin, kuten lainan lyhennyksiin tai suuriin investointeihin​.

3. Kasvu ja investoinnit vaativat ennustettavuutta

Yrityksen kasvu vaatii investointeja, ja nämä puolestaan tarvitsevat tarkkaa kassavirtaennustetta. Investointeja ei voi tehdä ilman varmuutta siitä, että yrityksellä on riittävästi rahaa käytettävissään tulevaisuudessa. Kassavirran ennustaminen auttaa toimitusjohtajaa ajoittamaan investoinnit oikein ja varmistamaan, että kasvu voidaan toteuttaa ilman kassakriisejä. Esim. rahoitusta pankeilta haettaessa korostuu, että kassavirtaennusteen avulla voidaan myös hallita riskejä ja suunnitella, milloin ja miten rahoitusta tarvitaan kasvuun​.

4. Kassavirta paljastaa taloudelliset ongelmat ajoissa

Kassavirran jatkuva seuraaminen antaa mahdollisuuden tunnistaa taloudelliset ongelmat ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Esimerkiksi, jos yrityksellä on jatkuvasti negatiivinen kassavirta, eli rahaa lähtee enemmän kuin tulee, tämä on merkki siitä, että jotain on muutettava liiketoiminnassa. Kassavirta paljastaa, jos yritys esimerkiksi elää lainavaroin tai kamppailee kassan kiertonopeuden kanssa. Tällöin johto voi tehdä riittäviä päätöksiä ennen kuin kassavaikeudet kärjistyvät.

Kassavirran seuraaminen käytännössä

Kassavirran ennustaminen ei ole pelkästään suurten yritysten työkalu, vaan se on välttämätöntä myös pienille ja keskisuurille yrityksille. Hyvin yksinkertaisella kassavirtalaskelmalla voidaan saada arvokasta tietoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden tarpeista. Mikäli haet esim. pankkirahoitusta, on kassavirtaennusteen päivittäminen välttämätöntä.

Kassavirtaennusteessa arvioidaan yrityksen tuloja ja menoja tuleville kuukausille tai vuosille. Tämän avulla yritysjohto näkee, milloin kassavirta on positiivinen (rahaa jää yli) ja milloin se on negatiivinen (rahaa tarvitaan lisää). Näiden ennusteiden pohjalta voidaan ajoittaa esimerkiksi suuria hankintoja tai maksueriä siten, että yritys ei joudu kassakriisiin.

Kassavirran ja rahoituksen yhteys

Kassavirta on myös keskeinen tekijä silloin, kun yritys hakee ulkopuolista rahoitusta. Pankit ja sijoittajat arvioivat usein yrityksen kassavirtaa päätöksenteossaan. Positiivinen kassavirta kertoo yrityksen maksuvalmiudesta ja kyvystä maksaa lainat takaisin.

Missä tilanteissa kassavirtalaskelmasta on erityistä hyötyä? 

Kassavirtalaskelmaa tulisi hyödyntää kaikissa yrityksen liiketoiminnallisissa päätöksissä. Kassavirtalaskelmasta on yritykselle erityistä hyötyä esimerkiksi seuraavia päätöksiä suunniteltaessa ja tehtäessä: 

  • Rekrytointi (esimerkiksi kesätyöntekijät) – kuinka paljon itse rekrytointiin tulee investoida? Missä vaiheessa ensimmäiset palkat tulevat maksuun, ja ovatko työntekijät vielä siinä vaiheessa “maksaneet itseään takaisin”? 
  • Isommat investoinnit – miten yritys rahoittaa isommat investoinnit? Jos haetaan lainaa tai rahoitusta, niin millaisia lisäkuluja näistä aiheutuu? 
  • Muuttunut maailmantilanne (korot, inflaatio) – meille kaikille tuttu aihe viimeisten vuosien ajalta.
  • Asiakkuudet ja asiakasnäkymä – millainen on asiakaspoistuma ja millä tahdilla uusia asiakkaita tulee saada sisään, jotta liiketoiminta säilyy positiivisena? 
  • Markkinointi – kuinka paljon rahaa käytetään markkinointiin, ja mitä se tuo takaisin liiketoiminnallisesti? 

Miten Finaly hyödyntää kassavirtalaskelmia? 

Finaly tarjoaa yrityksille ulkoistettuja talousjohtajia, joten tuotamme ja hyödynnämme kassavirtalaskelmia paljon asiakasyritystemme tekemisessä. Tyypillisesti päivitämme kassavirtalaskelmaa kuukausittain yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tällaisen toteutuksen lisäksi palveluun sisältyy ajankohtaiskatsaus siitä, missä mennään, ja mitä toimenpiteitä tulisi tehdä, jotta asiakasyrityksen talous olisi entistä paremmalla tasolla. Kassavirtalaskelmaa on hyvä tulkita jatkuvasti ja systemaattisesti (vähintään kuukausitasolla), ja myös muistaa, että “ei toimenpiteitä, muutoksia ei tarvita” on päätös sekin. Tämäkin tulisi muistaa kirjata ylös, jotta nähdään, mihin päätöksenteko perustuu, ja saadaan yrityksen johdolle mielenrauhaa päätösten tueksi. Näissä kaikissa tarvitaan ammattitaitoista ja osaavaa talousjohtajaa.

Lue myös nämä artikkelit: 

Lue myös